Solbullar




Ingredienser:

50 gram jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
1 dl ljus baksirap
1 ägg
15 – 16 dl vetemjöl

Fyllning:
ca 300 gram marsankräm pulver
mjölk till lagom konsistens, ca 4 dl

Övrigt:
ca 50 gram smör till pensling
socker till att rulla bullarna i


Arbetsbeskrivning:

Smula ner jästen i en degbunke.
Smält smöret och blanda med mjölken. Det ska bli rumstemperat, 37 grader.
Rör ut jästen med lite av mjölk och smörblandningen. Häll på sedan på resten.
Tillsätt ägget & sirapen och nästan allt mjöl.
Arbeta degen smidig, behövs eventuellt lite mer mjöl tills degen släpper kanterna.
Låt jäsa övertäckt med bakduk ca 45 min.
Ta upp på degen på mjölat bakbord och knåda degen! Tillsätt ev. mer mjöl om det behövs. 
Rulla till små bollar, ca 16-18st. Jag la 3 x 3 på två plåtar med bakplåtspapper.
Peta med fingret ett litet urgjopning i mitten på varje bulle. 
Använd en sprits för att lägga en klick med marsankräm på varje bulle.
Tryck ner spritsen i bullen samtidigt som du fyller den med ett jämnt tryck uppåt.
Låt jäsa på plåt ca 25-30 min. Grädda i 200 grader ca 15 min.
Pensla med smör och rulla i socker när bullarna svalnat!

Vips har du världens enklaste och godaste Solbulle! :)
Går utmärkt att frysa in, antingen doppade i socker eller utan.


Äppel & Kanelmuffins med crumble



Ingredienser:

Muffinssmet:
100 g smör
2 2 st ägg
1.5 1.5 dl strösocker
1 1 tsk vaniljsocker
2 2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
4 2 tsk bakpulver
1 1 nypa salt

Fyllning:
3 st stora äpplen
1 1 msk smör till stekning
2 2 msk strösocker
2 2 tsk malen kanel

Smuldeg:
75 g kallt smör
2 2 dl havregryn
1 1 dl vetemjöl
1 1 dl strösocker

Arbetsbeskriving:

Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små.

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.

Skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Låt svalna.

Blanda äpplena med muffinssmeten och fyll formarna till 2/3 med smet.

Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.

Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.

Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.


RSS 2.0