Solbullar
Ingredienser:
• 50 gram jäst
• 150 gram smör
• 5 dl mjölk
• 1 dl ljus baksirap
• 1 ägg
• 15 – 16 dl vetemjöl
Fyllning:
• ca 300 gram marsankräm pulver
• mjölk till lagom konsistens, ca 4 dl
Övrigt:
• ca 50 gram smör till pensling
• socker till att rulla bullarna i
Arbetsbeskrivning:
• Smula ner jästen i en degbunke.
• Smält smöret och blanda med mjölken. Det ska bli rumstemperat, 37 grader.
• Rör ut jästen med lite av mjölk och smörblandningen. Häll på sedan på resten.
• Tillsätt ägget & sirapen och nästan allt mjöl.
• Arbeta degen smidig, behövs eventuellt lite mer mjöl tills degen släpper kanterna.
• Låt jäsa övertäckt med bakduk ca 45 min.
• Ta upp på degen på mjölat bakbord och knåda degen! Tillsätt ev. mer mjöl om det behövs.
• Rulla till små bollar, ca 16-18st. Jag la 3 x 3 på två plåtar med bakplåtspapper.
• Peta med fingret ett litet urgjopning i mitten på varje bulle.
• Använd en sprits för att lägga en klick med marsankräm på varje bulle.
• Tryck ner spritsen i bullen samtidigt som du fyller den med ett jämnt tryck uppåt.
• Låt jäsa på plåt ca 25-30 min. Grädda i 200 grader ca 15 min.
• Pensla med smör och rulla i socker när bullarna svalnat!
Vips har du världens enklaste och godaste Solbulle! :)
Går utmärkt att frysa in, antingen doppade i socker eller utan.
Äppel & Kanelmuffins med crumble
Ingredienser:
Muffinssmet:
• 100 g smör
• 2 st ägg
• 1.5 dl strösocker
• 1 tsk vaniljsocker
• 2 dl mjölk
• 4 dl vetemjöl
• 2 tsk bakpulver
• 1 nypa salt
Fyllning:
• 3 st stora äpplen
• 1 msk smör till stekning
• 2 msk strösocker
• 2 tsk malen kanel
Smuldeg:
• 75 g kallt smör
• 2 dl havregryn
• 1 dl vetemjöl
• 1 dl strösocker
Arbetsbeskriving:
• Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små.
• Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk.
• Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
• Skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Låt svalna.
• Blanda äpplena med muffinssmeten och fyll formarna till 2/3 med smet.
• Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
• Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.
• Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.