Lussebullar




Ingredienser:


• 50 gram jäst för söta degar
• 200 gram smör
• 5 dl mjölk
• 1 burk kesella 250 gram
• 1 gram saffran ( två påsar )
• 1, 5- 3 dl socker
• 0, 5 tsk salt
• cirka 17 dl mjöl

Övrigt/ garnering:

•  1 ägg till pensling
•  russin

Arbetsbeskrivning:

• Smula ner jästen i en ganska stor degbunke
• Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölken och få blandningen till 37 grader.
• Häll över en del av blandningen på jästen och rör om så den löses upp.
• Häll över resten av blandningen och kesellan, saffranet, sockret och saltet och blanda.
• Ha sedan i mjölet och arbeta degen tills den är smidig och släpper bunkens kanter.
Kan även använda köksmaskin.
• Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 minuter.
• Sätt på ugnen på 225 grader.
• Lägg ut degen på en lätt mjölad bänk eller bakbord, arbeta degen slät och blank.
• Dela upp degen i 5 lika stora delar och rulla sedan ut varje del till ca 20 cm, och dela upp på 10 bitar.
• Rulla ut och forma till en lussekatt och lägg ut katterna med jämna mellanrum på en plåt med bakplåtspapper.
• Låt varje plåt jäsa i ytterligare 20- 30 minuter.
• Pensla katterna med ett uppvispat ägg och tryck i russinen.
• Grädda varje plåt i mitten av ugnen tlls de fått fin färg, 8- 10 minuter brukar vara lagom.
• Låt svalna på galler och frys sedan in.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0