Marsipan tomtar



En något(!) försenad bild på några marsipantomtar jag gjorde till vår jul-tårta! Enkelt att bara färga marsipanen och sedan bara sitta och mixtra. Fantasin har inga gränser!

Leilas New York Cheesecake med blåbär

300


Ingredienser:

300 g digestivekex
150 g osaltat smör
1 dl strösocker
1 dl majsmjöl
2 tsk vaniljsocker
600 g Philadephia
250 gram kesella 10%
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
• 2 dl frysta blåbär


Övrigt:

Servera med rårörda blåbär och ev lite vaniljvisp.

Arbetsbeskrivning:

Sätt ugnen på 175 grader, smält smöret.
Krossa kexen i mixer eller med mixerstav och rör i det smälta smöret.
Bred ut smeten i botten i en form med löstagbar botten. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.
Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kesella och färskost och vispa krämigt med en elvisp.
Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning.
Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten.
Fyll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen.
Grädda kakan i 30-40 minuter. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd.
Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.
Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.

 


Mammas cheesecake



En tveklös succé för både stora och små!

Ingredienser:

• 3 stycken ägg
• 1, 5 dl socker
• 2 tsk vaniljsocker
200 gram Philadelphiaost
• 3 dl vispgrädde
• ca 300 gram digestivekex

Övrigt:
• 250 gram blandat hallon och blåbär

Arbetsbeskrivning:


Separera äggen, lägg äggulorna i en bunke och vitorna i en annan.
Vispa äggvitorna med elvisp till ett fast skum,  det ska vara så fast att du ska kunna vända bunken uppochner över huvudet.
Tillsätt socker och vaniljsocker till ägggulorna och vispa till en pösig ljusgul smet med elvispen.
Blanda i Philadelphiaosten i äggulssmeten med lägsta hastighet på elvispen.
Vispa grädden i en tredje buke, inte allt för fast.
Vispa sedan ner grädden i äggulsmeten med lägsta hastighet på elvispen.
Nu ska du använda en sked eller slickepott för att vända ner äggvitorna i smeten.
Krossa och smula digestivekexen i en mortel, med en stavmixer eller vad du tycker funkar bäst.
Blanda eventuellt i lite margarin för o få smulorna att hålla ihop lite bättre innan du brer ut kexen på botten i en springform eller pajform.
Häll sedan i smeten och låt stå i frysen i minst åtta timmar, gärna över natten.
Strö över tinade blåbär och hallon innan servering.

Lycka till!


Morotskaka




Detta är en personlig favorit, alla årstider, underbart god!
Går utmärkt att frysa in.

Ingrerdienser:

• 2 dl matolja
• 2 stycken ägg
• 1 dl råsocker
• 1 dl mörk sirap
• 5 dl rivna morötter
• 4 dl mjöl
• 2 msk kanel
• 1 tsk kardemumma
• 1 krm salt
• 3 tsk bakpulver

Till glasyren:

• 200 gram philadelphiaost
• 2 dl florsocker
• 100 gram smör eller bakmargarin

Valfritt att tillsätta:
• 1 msk citronsaft
• rivet skal av en halv citron

Till garnering:

Såklart frivilligt men jag tycker att kakan blir extra fin!

• marsipan
• hushållsfärg (karamellfärg) i färgerna, grön, gul, röd
• kniv/tandpetare

Arbetsbeskrivning:

Sätt ugnen på 175 grader
Vispa ihop ägg, socker och olja.
Vispa ner morätterna och sirapen på låg hastighet.
Blanda alla torrvaror väl i särskild bunke, och blanda dem sedan med det andra.
Smörj en rund springform sirka 24 cm i diameter.
Häll i smeten och och ställ in kakan i ungnens nedre del, sänk temperaturen till 150 grader när du ställt in kakan och grädda i ca 40 minuter.

Glasyren:

Blanda alla ingredienser med en elvisp och bre på kakan efter den svalnat.

Garneringsmorötter
:

Dela upp marsipanen, en del som ska bli orange och en som ska bli grön.
Använd en skål som du lägger marsipanen i och droppar över karamellfärgen, försiktigt lite i taget.
Blanda färgen röd och gul för orange!
Knåda tills marsipanen är jämt färgad, både den gröna och orangea.
Sedan återstår det pilliga, dela upp i små runda bollar och sedan är det bara att börja forma med hjälp av händerna och eventuella andra redskap. Lite hjälp finns på bilderna ovan.

Lycka till!




Saffranskaka

En helt underbar saftig kaka! :)

Ingredienser:

• 200 gram smör
• 0,5 gram saffran
• 2 stycken ägg
• 3 dl socker
• 2 tsk bakpulver
• 1,5 dl mjölk
• 4 dl mjöl


Garnering/Övrigt:

• florsocker
• ströbröd


Arbetsbeskrivning:

Sätt på ugnen på 175 grader.
Smält smöret på låg temperatur i en kastrull.
Smörj och bröa en springform, 24 cm i diameter med ströbröd.
Vispa äggen och sockret med elvisp tills det blir vitt och poröst.
Vispa ner saffran, bakpulver och mölk på låg hastighet.
Vispa ner mjöl och smör med låg hastighet.
Häll över smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.
( Jag hade min inne i 40 minuter och den blev perfekt! )
Låt kakan stå i några minuter innan du tar ut den ur formen.
Låt svalna med en bakhandduk över sig.

Sikta över florsocker när kakan svalnat och servera!

Tänk på att kolla med en sticka att kakan är klar. Det ska inte följa med kletig smet upp på stickan men den ska inte vara helt ren/torr heller.



Lussebullar




Ingredienser:


• 50 gram jäst för söta degar
• 200 gram smör
• 5 dl mjölk
• 1 burk kesella 250 gram
• 1 gram saffran ( två påsar )
• 1, 5- 3 dl socker
• 0, 5 tsk salt
• cirka 17 dl mjöl

Övrigt/ garnering:

•  1 ägg till pensling
•  russin

Arbetsbeskrivning:

• Smula ner jästen i en ganska stor degbunke
• Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölken och få blandningen till 37 grader.
• Häll över en del av blandningen på jästen och rör om så den löses upp.
• Häll över resten av blandningen och kesellan, saffranet, sockret och saltet och blanda.
• Ha sedan i mjölet och arbeta degen tills den är smidig och släpper bunkens kanter.
Kan även använda köksmaskin.
• Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 minuter.
• Sätt på ugnen på 225 grader.
• Lägg ut degen på en lätt mjölad bänk eller bakbord, arbeta degen slät och blank.
• Dela upp degen i 5 lika stora delar och rulla sedan ut varje del till ca 20 cm, och dela upp på 10 bitar.
• Rulla ut och forma till en lussekatt och lägg ut katterna med jämna mellanrum på en plåt med bakplåtspapper.
• Låt varje plåt jäsa i ytterligare 20- 30 minuter.
• Pensla katterna med ett uppvispat ägg och tryck i russinen.
• Grädda varje plåt i mitten av ugnen tlls de fått fin färg, 8- 10 minuter brukar vara lagom.
• Låt svalna på galler och frys sedan in.



RSS 2.0