2011-04-01
 09:59:01

Ananaspaj



Ingredienser:

Pajdeg:

• 150 gram margarin
• 1 dl strösocker
• 3 dl vetmjöl
• 1 tsk bakpulver

Fyllning:

• 1 st ägg
• 2 dl cremé fraiche
• 1 dl socker
• 1 tsk vaniljsocker
• 500 gram avrunnen krossad ananas

Arbetsbeskrivning:

• Sätt på ugnen på 175 grader.
• Häll upp ananasen i en sil och låt den rinna av ordentligt
• Blanda ingredienserna till pajdegen till en smidig deg
• Tryck ut pajdegen i en rund pajform, ca 24 cm i diameter
• Rör ihop fyllningen och häll ut i formen
• Grädda i ugnen i ca 40 minuter.

Servera ljummen eller kall till lite vaniljglass!






2011-02-05
 18:39:49

Solbullar




Ingredienser:

50 gram jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
1 dl ljus baksirap
1 ägg
15 – 16 dl vetemjöl

Fyllning:
ca 300 gram marsankräm pulver
mjölk till lagom konsistens, ca 4 dl

Övrigt:
ca 50 gram smör till pensling
socker till att rulla bullarna i


Arbetsbeskrivning:

Smula ner jästen i en degbunke.
Smält smöret och blanda med mjölken. Det ska bli rumstemperat, 37 grader.
Rör ut jästen med lite av mjölk och smörblandningen. Häll på sedan på resten.
Tillsätt ägget & sirapen och nästan allt mjöl.
Arbeta degen smidig, behövs eventuellt lite mer mjöl tills degen släpper kanterna.
Låt jäsa övertäckt med bakduk ca 45 min.
Ta upp på degen på mjölat bakbord och knåda degen! Tillsätt ev. mer mjöl om det behövs. 
Rulla till små bollar, ca 16-18st. Jag la 3 x 3 på två plåtar med bakplåtspapper.
Peta med fingret ett litet urgjopning i mitten på varje bulle. 
Använd en sprits för att lägga en klick med marsankräm på varje bulle.
Tryck ner spritsen i bullen samtidigt som du fyller den med ett jämnt tryck uppåt.
Låt jäsa på plåt ca 25-30 min. Grädda i 200 grader ca 15 min.
Pensla med smör och rulla i socker när bullarna svalnat!

Vips har du världens enklaste och godaste Solbulle! :)
Går utmärkt att frysa in, antingen doppade i socker eller utan.

2011-02-03
 17:45:30

Äppel & Kanelmuffins med crumble



Ingredienser:

Muffinssmet:
100 g smör
2 2 st ägg
1.5 1.5 dl strösocker
1 1 tsk vaniljsocker
2 2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
4 2 tsk bakpulver
1 1 nypa salt

Fyllning:
3 st stora äpplen
1 1 msk smör till stekning
2 2 msk strösocker
2 2 tsk malen kanel

Smuldeg:
75 g kallt smör
2 2 dl havregryn
1 1 dl vetemjöl
1 1 dl strösocker

Arbetsbeskriving:

Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små.

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.

Skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Låt svalna.

Blanda äpplena med muffinssmeten och fyll formarna till 2/3 med smet.

Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.

Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.

Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.

2011-01-27
 12:46:40

Marsipan tomtar



En något(!) försenad bild på några marsipantomtar jag gjorde till vår jul-tårta! Enkelt att bara färga marsipanen och sedan bara sitta och mixtra. Fantasin har inga gränser!
2011-01-25
 16:22:47

Leilas New York Cheesecake med blåbär

300


Ingredienser:

300 g digestivekex
150 g osaltat smör
1 dl strösocker
1 dl majsmjöl
2 tsk vaniljsocker
600 g Philadephia
250 gram kesella 10%
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
• 2 dl frysta blåbär


Övrigt:

Servera med rårörda blåbär och ev lite vaniljvisp.

Arbetsbeskrivning:

Sätt ugnen på 175 grader, smält smöret.
Krossa kexen i mixer eller med mixerstav och rör i det smälta smöret.
Bred ut smeten i botten i en form med löstagbar botten. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.
Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kesella och färskost och vispa krämigt med en elvisp.
Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning.
Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten.
Fyll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen.
Grädda kakan i 30-40 minuter. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd.
Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.
Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.

 

2011-01-25
 16:09:55

Mammas cheesecake



En tveklös succé för både stora och små!

Ingredienser:

• 3 stycken ägg
• 1, 5 dl socker
• 2 tsk vaniljsocker
200 gram Philadelphiaost
• 3 dl vispgrädde
• ca 300 gram digestivekex

Övrigt:
• 250 gram blandat hallon och blåbär

Arbetsbeskrivning:


Separera äggen, lägg äggulorna i en bunke och vitorna i en annan.
Vispa äggvitorna med elvisp till ett fast skum,  det ska vara så fast att du ska kunna vända bunken uppochner över huvudet.
Tillsätt socker och vaniljsocker till ägggulorna och vispa till en pösig ljusgul smet med elvispen.
Blanda i Philadelphiaosten i äggulssmeten med lägsta hastighet på elvispen.
Vispa grädden i en tredje buke, inte allt för fast.
Vispa sedan ner grädden i äggulsmeten med lägsta hastighet på elvispen.
Nu ska du använda en sked eller slickepott för att vända ner äggvitorna i smeten.
Krossa och smula digestivekexen i en mortel, med en stavmixer eller vad du tycker funkar bäst.
Blanda eventuellt i lite margarin för o få smulorna att hålla ihop lite bättre innan du brer ut kexen på botten i en springform eller pajform.
Häll sedan i smeten och låt stå i frysen i minst åtta timmar, gärna över natten.
Strö över tinade blåbär och hallon innan servering.

Lycka till!

2011-01-25
 15:40:15

Morotskaka




Detta är en personlig favorit, alla årstider, underbart god!
Går utmärkt att frysa in.

Ingrerdienser:

• 2 dl matolja
• 2 stycken ägg
• 1 dl råsocker
• 1 dl mörk sirap
• 5 dl rivna morötter
• 4 dl mjöl
• 2 msk kanel
• 1 tsk kardemumma
• 1 krm salt
• 3 tsk bakpulver

Till glasyren:

• 200 gram philadelphiaost
• 2 dl florsocker
• 100 gram smör eller bakmargarin

Valfritt att tillsätta:
• 1 msk citronsaft
• rivet skal av en halv citron

Till garnering:

Såklart frivilligt men jag tycker att kakan blir extra fin!

• marsipan
• hushållsfärg (karamellfärg) i färgerna, grön, gul, röd
• kniv/tandpetare

Arbetsbeskrivning:

Sätt ugnen på 175 grader
Vispa ihop ägg, socker och olja.
Vispa ner morätterna och sirapen på låg hastighet.
Blanda alla torrvaror väl i särskild bunke, och blanda dem sedan med det andra.
Smörj en rund springform sirka 24 cm i diameter.
Häll i smeten och och ställ in kakan i ungnens nedre del, sänk temperaturen till 150 grader när du ställt in kakan och grädda i ca 40 minuter.

Glasyren:

Blanda alla ingredienser med en elvisp och bre på kakan efter den svalnat.

Garneringsmorötter
:

Dela upp marsipanen, en del som ska bli orange och en som ska bli grön.
Använd en skål som du lägger marsipanen i och droppar över karamellfärgen, försiktigt lite i taget.
Blanda färgen röd och gul för orange!
Knåda tills marsipanen är jämt färgad, både den gröna och orangea.
Sedan återstår det pilliga, dela upp i små runda bollar och sedan är det bara att börja forma med hjälp av händerna och eventuella andra redskap. Lite hjälp finns på bilderna ovan.

Lycka till!



2011-01-25
 15:27:51

Saffranskaka

En helt underbar saftig kaka! :)

Ingredienser:

• 200 gram smör
• 0,5 gram saffran
• 2 stycken ägg
• 3 dl socker
• 2 tsk bakpulver
• 1,5 dl mjölk
• 4 dl mjöl


Garnering/Övrigt:

• florsocker
• ströbröd


Arbetsbeskrivning:

Sätt på ugnen på 175 grader.
Smält smöret på låg temperatur i en kastrull.
Smörj och bröa en springform, 24 cm i diameter med ströbröd.
Vispa äggen och sockret med elvisp tills det blir vitt och poröst.
Vispa ner saffran, bakpulver och mölk på låg hastighet.
Vispa ner mjöl och smör med låg hastighet.
Häll över smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.
( Jag hade min inne i 40 minuter och den blev perfekt! )
Låt kakan stå i några minuter innan du tar ut den ur formen.
Låt svalna med en bakhandduk över sig.

Sikta över florsocker när kakan svalnat och servera!

Tänk på att kolla med en sticka att kakan är klar. Det ska inte följa med kletig smet upp på stickan men den ska inte vara helt ren/torr heller.


2011-01-25
 15:15:42

Lussebullar




Ingredienser:


• 50 gram jäst för söta degar
• 200 gram smör
• 5 dl mjölk
• 1 burk kesella 250 gram
• 1 gram saffran ( två påsar )
• 1, 5- 3 dl socker
• 0, 5 tsk salt
• cirka 17 dl mjöl

Övrigt/ garnering:

•  1 ägg till pensling
•  russin

Arbetsbeskrivning:

• Smula ner jästen i en ganska stor degbunke
• Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölken och få blandningen till 37 grader.
• Häll över en del av blandningen på jästen och rör om så den löses upp.
• Häll över resten av blandningen och kesellan, saffranet, sockret och saltet och blanda.
• Ha sedan i mjölet och arbeta degen tills den är smidig och släpper bunkens kanter.
Kan även använda köksmaskin.
• Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 minuter.
• Sätt på ugnen på 225 grader.
• Lägg ut degen på en lätt mjölad bänk eller bakbord, arbeta degen slät och blank.
• Dela upp degen i 5 lika stora delar och rulla sedan ut varje del till ca 20 cm, och dela upp på 10 bitar.
• Rulla ut och forma till en lussekatt och lägg ut katterna med jämna mellanrum på en plåt med bakplåtspapper.
• Låt varje plåt jäsa i ytterligare 20- 30 minuter.
• Pensla katterna med ett uppvispat ägg och tryck i russinen.
• Grädda varje plåt i mitten av ugnen tlls de fått fin färg, 8- 10 minuter brukar vara lagom.
• Låt svalna på galler och frys sedan in.


2010-11-19
 08:52:31

Kladdkakemuffins



Det här är ett par barnsligt goda muffins! En storfavorit hos många som är ganska svår att misslyckas med.

Ungstemperatur : 200 grader
Tid i ugnen : 10-15 min

Recept:

2 ägg
3 dl socker
1 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
100 g smör eller margarin


Gör så här:

Smält smöret/margarinet och låt det svalna. Blanda äggen och sockret med en elvisp tills det är poröst. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker i en särskild skål tills det är väl blandat, häll sedan i det och smöret/margarinet i blandningen med äggen och sockret. Rör med till exempel en slickepott tills det är väl blandat. Sätt upp cirka 12 små muffinsformar/bakformar på en plåt och klicka i smeten i formarna till ungefär 3/4 delar. Skjuts in i ugnen! Jag hade mina i 11 minuter, de vart lagom kladdiga! :)

Tips! Strö gärna på lite florsocker och ät dem som de är, eller servera med en klick grädde ovanpå och några hallon och blåbär. Underbart gott!
2010-11-19
 08:50:15

Sockerkaka





I söndags hade vi gäster hemma som ville ha lite fika, så jag bakade en god sockerkaka! :) Älskar o göra sockerkaka, det är enkelt, smidigt och smeten är god ;). Den vart fluffig och smaskig!

Recept:

• 150 g smör
• 3 st ägg
• 2 ½ dl socker
• 3 ½ dl vetemjöl
• 1 tsk bakpulver
• 2 tsk  vaniljsocker


Gör såhär:

Smält först smöret i micron eller på spisen, låt det sedan svalna. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt övriga ingredienser, ägg, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och det smälta smöret. Blanda försiktigt tills det är väl blandat.

Ungstemperaturen ska vara på 175 grader och kakan ska stå i mitten till nedre delen av ugnen i ca 35 - 40 min. Kolla om kakan är färdig genom att sätta ner stickan i kakan, är kakan färdig blir stickan inte kladdig.

Tips!
Läs alltid igenom recept, och kolla att du har alla varor hemma innan du börjar baka, annars kanske du får en oväntad överaskning mitt i baket! :)


Lycka till!
2010-11-19
 08:48:49

Chokladbollar

 


foto: Linnea Palmér

Igår gjorde jag en storfavorit hos många och en välkänd klassiker, chokladbollar!
Det finns många varianter på recept, men jag kan rekomendera det här. Du kan minska en aning på sockret om du vill ha de lite mindre söta men jag tycker de funkar bra såhär. Vad man har till garnering är en smaksak, jag brukar variera! Sedan gillar jag att förvara dem i frysen och äta de när de är lite hårda o kalla, mums!

Några frågor på det?
baktanke -